Zdravý jídelníček: Artyčok

Artyčok se určitě nedá nazvat nijak známou a oblíbenou zeleninou – tedy alespoň u nás. Přesto ale nemůžeme tvrdit, že se nejedná o chutnou plodinu, která rozhodně najde uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni. Pokud je na artyčoku něco zajímavé, tak je to rozhodně to, jak vypadá. V tomto ohledu se jedná o skutečně netradiční rostlinu.

Její plody rostou v růžici a plodem samotným je takzvaná nažka, která zaujme svým tvarem. Nutno říci, že velkou část plodu zabírá také slupka, kterou je lepší vždy oloupat a využít jenom to nejchutnější – tedy střed.

Co artyčok obsahuje?

Jelikož se do oblasti našeho jídelníčku dostává stále více, je dobré vědět, co konkrétně obsahuje a proč je dobré ho konzumovat. Začneme-li tím, jaké vitaminy konkrétně obsahuje, musíme začít těmi, které spadají do skupiny B. Dále je to také prospěšný vitamin C, nebo i řada různých karotenů a dalších látek.

Z těch minerálních rozhodně nechybí třeba železo, hořčík, stejně jako draslík nebo i vápník. Mezi poměrně specifické látky, které artyčok obsahuje, patří steroly, nebo bioflavonoidy. Vše doplňuje také kyselina listová a neméně vyhledávaný vitamin A.

Artyčok je oblíbenou zeleninou používanou na hubnutí. Chutný je také artyčokový čaj.

Jak pomůže našemu tělu?

Je vidět, že prospěšných látek obsahuje artyčok skutečně více než dost. Podívejme se proto i na to, jaké jsou jeho vlastnosti na naše tělo. V první řadě umí organismus velmi dobře detoxikovat a zbavit ho volných radikálů. Stejně tak dokáže chránit, ale i posilovat naše játra. Vliv má i na snižování cholesterolu v krvi, nebo na omlazování našeho organismu.

Na co také nesmíme zapomínat, to jsou i prospěšné vlastnosti spojené s trávením, stejně jako je to zlepšení vylučování žluči. Pomůže také při různých nemocech, které se mohou týkat naší kůže, stejně jako onemocnění ledvin, nebo artritidy. I to jsou důvody, proč artyčok pravidelně konzumovat.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.