Čím nahradit maso v jídelníčku?

Maso je pro naše tělo poměrně důležité, a to proto, že obsahuje hlavně velké množství bílkovin, stejně jako může obsahovat také železo, nebo další látky. Ne vždy ale maso chceme jíst a tak se nabízí otázka, čím nahradit maso v jídelníčku? Řešení samozřejmě existují a jsou poměrně prostá.

Jak na bílkoviny?

Ty dokážeme nahradit poměrně snadno, jelikož je mnoho možností, čím se dá maso nahradit v tomto směru. Ideálním příkladem může být takzvaný „šmakoun“, který je vyroben výhradně z vaječných bílků. Stejně tak ale může pomoci třeba tofu, nebo různé další vegetariánské produkty, které jsou vyráběny právě z vaječných bílků a dalších příměsí. Jejich cílem je samozřejmě dopřát tělu dostatek bílkovin i ve chvíli, kdy maso ze svého jídelníčku skutečně vynechá.

Jak nahradit chuť?

Samozřejmě zmíněné potraviny nemají s masem nic společného, a tak mnozí z nás mohou často vyhledávat i náhražky, které by nám umožnili alespoň lehce přiblížit se chuti. Ideálním příkladem může být sojové maso, které patří mezi nejznámější vegetariánskou náhražku. Stejně tak to ale mohou být i různé vegetariánské steaky (známé jako Robi maso, Tempeh popřípadě také takzvaný Seitan), ať už připravujeme klasický plátek, nebo třeba hamburger. Výjimkou však nejsou třeba sojové párky, nebo další uzeniny, které místo masa využívají pouze přírodní produkty.

Jak na nedostatek železa?

Důležité je také vědět, že našemu tělu patří i dostatek železa. Ani to však nemusíme nutně získávat jenom z masa. Pokud ho chceme i v tomto směru nahradit, pomůže již výše uvedená sója, stejně jako červená řepa, houby, nebo brokolice či ořechy. Těmi tedy nahradíme maso hlavně s ohledem na nutriční hodnoty, které je důležité také sledovat. Pouze přestat jíst živočišné pokrmy a nedodávat tělu látky co potřebuje, by totiž byla velká chyba, která může způsobit zdravotní problémy.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.