Zdravý jídelníček: Mrkev

Snad není známější kořenové zeleniny, než je mrkev. Oficiálně spadá do čeledi miskovitých a dnes bychom ji mohli označit i za příbuzného méně známého pastináku. Samotný vzhled mrkve je celkem jasně definovatelný. Skládá se z typicky oranžové podzemní části, kterou konzumujeme. Vzhledem k několika různým druhům mrkve tak mohou být tyto kořeny válcovité až kónické, stejně jako kónicky zúžené.

Kromě typického tvaru existují i menší typy, nazývané jako karotky. Z daného kořene následně rostou i zelené lodyhy, které se přímo nekonzumují, ale pro svou chuť mohou být přidávány třeba do polévek, nebo dalších jídel.

Za tepla i za syrova

Mrkev má tu výhodu, že ji můžeme konzumovat nejenom tepelně upravenou, ale i syrovou. Pokud je třeba něco dodržet, je to nutnost důkladného umytí, jelikož roste v zemi. Samozřejmě v případě tepelné úpravy mrkev můžeme vařit, grilovat, stejně jako třeba i smažit. Čím méně ji však tepelně upravujeme, tím méně ztratí případných prospěšných látek. Chceme-li jich do těla dostat co nejvíce, je dobré zaměřit se jenom na minimální tepelnou úpravu. Oblíbená je například mrkvová šťáva. Chuť má velmi dobrou.

To hlavní, co obsahuje, je třeba velké množství vlákniny, stejně jako draslíku, hořčíku, ale i vápníku. Nabídne ale i nezanedbatelné množství vitaminu C, stejně jako je to i karoten, který je také její přirozenou součástí.

Skvělá pro naše tělo

Na co nesmíme zapomínat, to je rozhodně celková prospěšnost, která je spojena s naším tělem. Máme-li být konkrétní, může mrkev pomoci v případě šerosleposti, v případě zánětů kloubů a při revmatických potížích, stejně jako dokáže dobře eliminovat cholesterol z našeho těla. Také má močopudní a při větší konzumaci i projímavé účinky. Obsahuje také látku nazývanou jako falkarinol. U ní bylo prokázáno, že dokáže dobře bojovat proti rakovině a snižovat její rozvoj. Proto se doporučuje sníst alespoň 300 gramů mrkve během celého týdne.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.