Zdravý jídelníček: Brambory

Pravděpodobně není známější příloha, než je právě brambora. Jedná se o rostlinu, která spadá do čeledi lilkovitých a která je pěstována jako jednoletá plodina. Velmi dobře se jí daří i u nás, a tak patří mezi jednu z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Její vzhled je poměrně jasný, jelikož se jedná o rostlinu s natí, u které se však konzumuje její podzemní část.

Ta dosahuje různých tvarů a také různých barev, které záleží hlavně na poddruhu. Nejčastěji mohou mít brambory barvu žlutou, ale nejsou výjimkou ani barvy hnědé, popřípadě červené. Často jsou doporučovány, pokud chceme dodržovat zdravý jídelníček, jelikož díky svému obsahu látek jsou jeho nedílnou součástí.

Co vše brambory obsahují?

Ačkoliv je známe pouze jako nejznámější přílohu, ale v různých úpravách i jako hlavní jídlo, přesto je třeba zaměřit se na pozitiva.

Pokud něco obsahují, tak to jsou určitě bílkoviny, které jsou dobrou volbou v procesu hubnutí. Zde však musíme varovat ohledně poměrně velkého množství škrobu.

Ten však nemusí nutně škodit, jelikož naváže vodu a tak snadněji zaplní náš žaludek.

Dále je to ale i kyselina citronová, nejznámější minerální látky, popřípadě je to také obsah vitaminu C. I proto byly brambory často známou potravou námořníků. Mimo tohoto vitaminu ale obsahují i některé ze skupiny B.

Kdy jsou brambory vhodné?

Jak jsme lehce nastínili, jsou ideálním chvíli, kdy držíme dietu – dokonce jsou lepší, než klasické obiloviny. Nemusí se ale jíst jenom, kdy ž držíme dietní jídelníček, jelikož stejně tak přijdou vhod i ve chvíli, kdy chceme celkově zlepšit naše stravovací návyky a mít dobrý základ jídelníčku. S tím souvisí i to, že umožní různé úpravy, a tak je můžeme konzumovat vařené, s mlékem ve formě bramborové kaše, ale výjimkou nejsou ani brambory pečené.

Pozor však na případné toxické látky, které mohou při časté konzumaci i výrazně škodit.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.