Zdravý jídelníček: Čočka a fazole

Luštěniny ne každý z nás miloval nebo miluje. Faktem ale zůstává, že pokud máme zájem dodržovat zdravý jídelníček, měly by být jeho součástí. Ačkoliv jejich drobným negativem může být nepříjemné nadýmání, to není zase až takový problém, jelikož mu navíc lze v mnoha směrech velmi účinně předcházet.

Pojďme se tedy podívat na to, co čočka a fazole vlastně obsahují a proč by měly být součástí našeho jídelníčku.

Široká škála pro naše tělo prospěšných látek

To hlavní, co je třeba zmínit, je určitě vysoký obsah bílkovin. Stejně tak ale obsahují i velké množství vlákniny.

Pokud tedy nejsme spokojeni se svým tělem a začínáme proces hubnutí, jsou luštěniny určitě správnou volbou, se kterou chybu neuděláme.

A právě čočka a fazole jsou toho správným příkladem. Pokud se zaměříme konkrétně na čočku, tak tu je ideální konzumovat nejlépe červenou, která je pro naše tělo nejzdravější.

A to ať už pro svůj obsah vlákniny, tak i pro obsah železa.

V množství vlákniny ale nijak nezaostávají ani fazole, které zase nabídnou minimum tuků, ale i velké množství jódu, vápníku, hořčíku a také již zmíněného železa. Další látkou je ale provitamin A.

V čem jsou prospěšné?

Co čočka a fazole obsahují, tedy již víme. Nyní je ale důležité zaměřit se hlavně na to, co to může přinést našemu tělu – tedy nakolik jsou tyto potraviny prospěšné. V daném směru určitě potěší faktem, že fungují jako velmi dobrá prevence vůči případným cévním onemocněním. Stejně tak jsou ale prospěšné i na oblast našemu zraku, což má na svědomí hlavně kyselina listová. Samotná čočka je poté doporučována i ve chvíli, kdy trpíme depresemi a vyhledáváme jistou pohodu a uklidnění – třeba když dodržujeme dietní jídelníček. Naopak fazole jsou již dlouhá staletí známy jako velmi účinné přírodní afrodiziakum, a nedají na něho dopustit hlavně Mexičané. I proto je odnepaměti součást právě jejich kuchyně.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.