Zdravý jídelníček: Hrozny (Hroznové víno)

Už dávno neplatí, že by pro nás bylo jakékoliv ovoce nedostupné. Příkladem jsou velmi oblíbené hrozny, tedy konkrétně hroznové víno. To je v současné době v nabídce ve dvou variantách, a to buď víno bílé, tak i víno červené. Obě varianty ale mají pozitivní vliv na naše zdraví, a tak ho předepisuje každý lékař či dietolog, který vytváří zdravý jídelníček.

A to proto, neobsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Důležité je ale podotknout, že aby si je zachovalo, je třeba víno konzumovat co nejdříve po samotné sklizni, a nejlépe v čerstvém provedení.

Co hrozny obsahují?

To nejdůležitější je široká škála vitaminů, konkrétně potom ze skupiny B.

Pokud bychom měli být konkrétní, potom se jedná hlavně o vitamin B6, kterého obsahuje obrovské množství. Nijak výrazně ale nezaostávají ani vitaminy B1, B2, nebo B3.

Samozřejmostí je tradiční škála, a to od kyseliny listové, přes vitamin A, až po pro tělo velmi dobrý vitamin C.

V hroznech ale najdeme také mangan a draslík, ale také měď, vápník, nebo také fosfor.

Co může být drobným negativem, to je více cukru. Ten je ale přírodní, a tak se není třeba bát toho, že by se snad hroznové víno nehodilo na hubnutí. Právě naopak.

Jaká jsou pozitiva pro naše tělo?

Co toto ovoce obsahuje, tedy již víme. Důležité je také dodat to, jak nám může pomoci. V první řadě je to pozitivní vliv na naši imunitu, ale také na naše duševní zdraví – dokáže eliminovat deprese. Dále umí také snižovat obsah tuku v krvi, díky čemuž ho obsahuje i každý dietní jídelníček. Také předchází riziku, které je spojeno s cukrovkou.

Tím ale pozitiva určitě nekončí, protože jako dobrý antioxidant chrání také tepny před poškozením, ale také eliminuje rizika vytváření sklerotických plátů v cévách. Vše doplňuje i vlastnostmi, které snižují krevní tlak. To vše vede k tomu, že jsou hrozny skutečně ideální potravina na každý den.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.