Zdravý jídelníček: Litchi (Liči)

Ovoce zvané litchi, nebo též liči pochází z Číny, kde je považováno za poměrně zajímavou pochoutku. Stejně tak si na ovoci pochutnávají také lidé v Indii, ale i dalších koutech Asie. Nutno ale říci, že na světě existují různé plody tohoto ovoce a ne u všech je možné říci, že jsou jedlé. Pokud tedy chcete zařadit liči mezi svůj dietní jídelníček, volte pouze ty správné odrůdy, nejčastěji z čeledi mýdelníkovitých.

Samotné ovoce poznáte poměrně snadno, a to tak, že visí na stromek ve velkých shlucích a mají nápadnou červenou barvu. Jejich velikost je od 2 do 4 centimetrů. Konzumuje se samozřejmě pouze dužina, která je velmi šťavnatá. Samotná slupka se nekonzumuje, jelikož je často poměrně tvrdá.

Jaké prospěšné látky litchi obsahuje?

Samozřejmě není to jenom chuť tohoto ovoce, pro kterou bychom ho měli vyhledávat. Je to totiž i obsah zajímavých látek, které je třeba zmínit.

Oproti celé řadě jiných druhů totiž litchi obsahuje i poměrně zajímavé množství bílkovin. A tak se může velmi dobře hodit třeba na hubnutí. Má také větší množství sacharidů, což může být prospěšné třeba před sportovní aktivitou, nebo také po ní. Obsahuje i zhruba 1 procento různých zdraví prospěšných kyselin, které je dobré našemu tělu dodávat. Tím ale výhody nekončí, jelikož liči je bohaté i na vitamin C.

Jak působí na naše tělo?

Především kombinace různých kyselin a vitaminu C zajistí, že je litchi dobrým antioxidantem. Ostatně to ví v Číně většina konzumentů. Dokáže tak velmi dobře z těla odstranit škodlivé volné radikály. Samotný vitamin C poté velmi dobře zlepšuje obranyschopnost našeho těla, a tak je liči dobré v dobách, kdy můžeme trpět různými nemoci – hlavně nachlazením. V rámci čínské medicíny se používá také na kašel, žaludeční vředy, stejně jako zvětšené žlázy a nádory. Všemu také pomáhá předcházet, a tak by měl litchi obsahovat i zdravý jídelníček každého z nás.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.