Zdravý jídelníček: Tuřín

Brukev řepka neboli tuřín (slovensky kvaka). Přesně tak se nazývá tato poměrně oblíbená kořenová zelenina. Zajímavá je hlavně její minulost, jelikož byla uměle vyprodukována. Konkrétně se jedná o křížence vodnice a hlávkového zelí. Největší úspěch zažívá tuřín hlavně v Evropě, kde se využívá nejenom v oblasti domácí kuchyně, ale využívá se také v oblasti krmného průmyslu. Velkou výhodou dané rostliny je především to, že je nenáročná, mrazuvzdorná a pěstování je jednoduché. Co je však třeba dodržet, to je dostatečně vlhká půda. Někteří si tuřín také poměrně často pletou s řepkou. A to z toho důvodu, že má podobné žluté květy, které mohou na polích přímo zářit.

Co tuřín obsahuje?

Pokud se budeme držet toho, že budeme tuřín používat v našich kuchyních, potom ho někdo považuje za chutnější variantu brambor. I to samo o sobě svádí k tomu, ho v našich kuchyních vyzkoušet. Na co bychom následně neměli zapomínat, to je jeho složení. Obsahuje totiž důležitý vitamin C, stejně jako třeba vápník. První jmenovaný vitamin je ideální, pokud chceme posílit naši obranyschopnost. Stejně tak je ale ideální volbou třeba ve chvíli, kdy potřebujeme naše tělo detoxikovat. Vápník je zase důležitou součástí našeho těla, pokud chceme zapracovat hlavně na našich kostech a jejich samotné kvalitě.

Využití je různorodé

Pokud se podíváme na to, jak můžeme tuřín využít v naší kuchyni, je možností více než dost. Recepty jsou mnohé. Pokud je něco, na co bychom neměli zapomínat, potom je to využití v oblasti teplé kuchyně. Hodí se třeba do teplých salátů, stejně jako není problémem využít tuřín jako základní složku do chutné polévky. Chutná opravdu dobře. Stejně tak ale tuřín přijde vhod ve chvíli, kdy ho chceme využít třeba jako zajímavou zeleninovou přílohu. A jak konkrétně? Můžete ho využít třeba jako alternativu k bramborám a vytvořit chutné a zajímavé pyré. Stejně tak se ale hodí také k tomu, aby se stal zajímavým samostatným zeleninovým pokrmem. I syrový chutná docela dobře a jeho prodejní cena je velmi nízká.



Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.