Dietní cibulový koláč se sýrem

Cibule je v české kuchyni hojně využívaná surovina. Můžeme ji přidávat do polévek, používat jako základ do různých gulášů, omáček a také do zelí. Nedávno jsem objevila výborný recept na cibulový koláč se sýrem. I když jsem byla zprvu skeptická, koláč měl velmi dobrou chuť a hlavně bych jednoduchý na přípravu.

Pojďme se na tento dietní recept podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 45 gramů celozrné mouky
  • 4 polévkové lžíce nízkotučného mléka
  • 2 vejce (použijeme bílky)
  • 1 větší cibule
  • Sůl, špetka pepře, oregano a italské koření
  • Šmakoun (přírodní, 100 gramů)

Nahoru na koláč:

  • 100 ml nízkotučné smetany (15 – 20 %)
  • 50 gramů sýru (stačí klasický Eidam 20 nebo 30%)
  • 3 cibule

Postup přípravy:

Nejdříve si připravíme těsto tím, že si nastrouháme do mísy Šmakouna, kterého smícháme s celozrnnou moukou, mlékem, vejci (bílky) a okořeníme solí, pepřem, oregánem a případně také italským kořením.

Poté si dáme rozpálit troubu asi na 200 °C.

Dále si nakrájíme cibuli na tenké plátky a nachystáme si pánev, na kterou kápneme kapku olivového oleje a dáme smažit lehce osolenou cibulku.

Cibulku smažíme dozlatova.

Jakmile bude cibule zlatavá, dáme jí 2 – 3 lžíce do těsta. Těsto dostane krásnou cibulkovou vůni a chuť. Poté si nachystáme formu na pečení. Já používám kulatou na dorty. Do formy dáme těsto, které roztaháme po celém obvodu a dáme 5 minut péct do trouby, aby se nám vytvořil krásný korpus.

Zbytek cibule, která půjde nahoru na koláč, si necháme na pánvi, protože k ní přilejeme smetanu a přidáme nastrouhaný sýr. Mělo by nám to udělat takovou hustou „náplň“. Smetana se musí zredukovat vařením, aby nebyla řídká.

Po 5-ti minutách korpus vytáhneme a dáme na něj náplň z cibule, sýru a smetany. Poté jej dáme zase na 5 minut do trouby.

Necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Zdravé dietní fitness recepty – Sladké a dezerty – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.