Jahodová marmeláda s vínem

Marmeláda je chutná ovocná směs, která má velké množství využití. Můžeme si ji namazat na pečivo, ale také jí dozdobit různé pokrmy. Prarodiče ji mají nejraději na vánočce s máslem. Marmeládu můžeme vyrábět například z třešní, meruněk, ostružin, borůvek a také jahod. V dnešním receptu nám Láďa Hruška představí postup přípravy domácí jahodové marmelády bez chemie s netradiční ingrediencí červeným vínem.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 500 gramů jahod
  • 2 hrnky třtinového cukru (popř. cukru krystal)
  • 1 vanilkový (vanilinový) cukr
  • 1 citron
  • 1 – 2 panáky červeného vína

Postup přípravy:

Nejdříve si důkladně omyjeme jahody a nakrájíme je na polovinu.

Nakrájené jahody dáme do hrnce. Do hrnce přidáme také třtinový cukr (popř. cukr krystal) a sáček vanilkového cukru.

Celou směs důkladně promícháme a dáme asi na 3 hodiny odležet do lednice.

Mezitím si můžeme například sterilizovat v troubě sklenice. Stačí 15 minut na 120 °C.

Po 3 hodinách můžeme dát směs vařit.

Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, přidáme 1 – 2 panáky vína a vaříme asi 15 minut.

Po 15-ti minutách přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a opět směs asi 15 minut povaříme.

Po povaření necháme směs 10 – 15 minut vychladnout. Směs můžeme ale nemusíme rozmixovat tyčovým mixerem.

Takto připravenou směs přelijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme je a otočíme dnem vzhůru.

Vychladlou marmeládu můžeme konzumovat.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, recepty Ládi Hrušky) – Dezerty, sladkosti – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.