Jogurtový koláč s jahodami

Koláče jsou oblíbenou ovocnou a také zeleninovou pochoutkou. Dnes nám Láďa Hruška představí jednoduchý, levný a hlavně chutný recept na přípravu jogurtového koláče s výbornými jahodami. Jahody jsou velmi zdravým ovocem a kromě velkého množství vitamínů (A, B, E), dokáží blahodárně působit na naše zuby a přirozeně je vybělit.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

Na těsto a zdobení:

  • 2 hrnky polohrubé mouky (velmi dobrá je celozrnná mouka)
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3/4 hrnku cukru krystal nebo třtinového cukru
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/2 – 3/4 hrnku kvalitního oleje
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového (vanilinového) cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • Jahody (popř. jiné ovoce)

Na drobenku:

  • 3 lžíce polohrubé mouky (velmi dobrá je celozrnná mouka)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru

Postup přípravy:

Nejdříve si nachystáme velkou mísu, ve které si budeme připravovat těsto.

Na těsto použijeme všechny suroviny kromě jahod (či jiného ovoce). Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto.

Těsto vyložíme do nízké keramické mísy na pečení popř. plech s pečícím papírem. Na těsto vyskládáme ovoce.

Poté si připravíme drobenku. Tu připravíme smícháním polohrubé mouky, másla a cukru.

Směs musíme důkladně promíchat, aby se nám ingredience dobře smíchaly.

Hotovou drobenkou posypeme koláč.

Koláč pečeme v předem rozpálené troubě na 180 °C asi 25 minut, než těsto krásně zrůžoví.

TIP 1: Místo bílého jogurtu můžeme použít zakysanou smetanu.

TIP 2: Pokud drobenka příliš lepí, přidáme více mouky.

TIP 3: Do drobenky můžeme přidat strouhaný kokos, perník nebo skořici.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, recepty Ládi Hrušky) – Dezerty, sladkosti – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.