Pivní čokoládový dort

Pivo a čokoláda jsou v České republice velmi oblíbené a to ví i kuchařský experimentátor Láďa Hruška, který se pokusil upéct pivní čokoládový dort. Může se zdát, že tyto „pochutiny“ nejdou dohromady, ale opak je pravdou. Pivní čokoládový ovocný dort má výbornou chuť a navíc jeho příprava nezabere mnoho času.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

Na těsto (korpus):

  • 2 hrnky hladké mouky (nejlepší je celozrnná mouka)
  • 2 hrnky hnědého popř. bílého cukru (nejzdravější je třtinový cukr)
  • 1 hrnek černého piva – minimálně 18°
  • 3 menší vejce
  • 3/4 hrnku kakaa
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3/4 – 1 kostka másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na polevu:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 tabulky čokolády (zdravé čokolády)
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy:

Nejdříve si nachystáme větší mísu, ve které smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

Poté si připravíme hrnec, ve kterém rozpustíme máslo, přilijeme pivo a zasypeme kakaem.

Dále si vyšleháme vejce se smetanou a přidáme do hrnce do směsi másla, piva a kakaa.

Celou směs důkladně promícháme a přidáme do mísy k mouce.

Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto.

Těsto vložíme do dortové formy popř. nádoby na pečení.

Pečeme v předem rozpálené troubě na 170 °C asi 75 minut.

Po upečení necháme korpus vychladnout a pustíme se do přípravy polevy.

Polevu připravíme svařením smetany, do které po odstavení vmícháme kousky čokolády a máslo.

Jakmile se máslo a čokoláda rozpustí, směs důkladně promícháme. Musí být krásně hladká.

Připravenou polevu natřeme na vychladlý korpus a máme hotovo.

TIP 1: Dort můžeme dozdobit například nastrouhanou čokoládou.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, recepty Ládi Hrušky) – Dezerty, sladkosti – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.