Jak správně vařit špagety a další těstoviny aby se neslepily?

Špagety a další těstoviny se v českých domácnostech stávají čím dál oblíbenějšími. Bohužel ne každý je umí správně uvařit tak, aby nebyly tvrdé popř. rozvařené (chceme je Al Dente) a také se nelepily. Aby těstoviny nebyly tvrdé popř. rozvařené, je stačí ochutnávat, ale jak dosáhnout, aby se neslepily, vám poradí následující recept.

Příprava těstovin (např. špaget) je velmi jednoduchá.

Nejdříve si nachystáme velký hrnec, protože chceme, aby měly těstoviny v hrnci volnost a dobře se uvařily. Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu. Někdo přidává i kapku rostlinného oleje, ale není to potřeba. Pamatujte na to, že na každých 100 gramů těstovin je potřeba asi 1 litr vody.

Jakmile bude voda vřít, těstoviny do ní dáme, přikryjeme pokličkou a na silném plameni (vysokém stupni) je necháme co nejrychleji dojít k varu. Poté plamen zmírníme (voda musí lehce bublat), odklopíme pokličku a těstoviny zamícháme. Pokličku můžeme nechat odklopenou, protože je potřeba občas těstoviny důkladně zamíchat.

Délka vaření je většinou uvedena na obalu.

Obvykle je to asi 10 minut. Před slitím je raději ochutnejte.

Když jsou těstoviny uvařené, máme 2 způsoby jak dosáhnout, aby se nám neslepily.

1. Těstoviny před slitím zalijeme velkým hrnkem studené vody. Rychle je slijeme do síta a přidáme pár kapek olivového oleje nebo smícháme s připravenou omáčkou.

2. Těstoviny rychle slijeme do síta, propláchneme studenou vodou a přidáme pár kapek olivového oleje nebo smícháme s připravenou omáčkou.

A můžeme podávat.

Jídelníček, recepty – Tipy a triky – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.