Znáte rozdíl mezi zeleným a černým čajem?

Čaj je mnohdy součástí našich životů. Ne vždy však nad ním samotným nějak výrazněji přemýšlíme, a tak si ho dáváme hlavně ráno k snídani. Existují však dvě hlavní možnosti, a to černý a zelený, které rozhodně mají na naše tělo pozitivní účinky. Stačí si tak vybrat, jaké jsou naší prioritou.

Černý čaj – nejvyužívanější typ čaje na světě

Tím nejvyužívanějším čajovým nápojem je právě ten černý, který je produktem listů rostliny s názvem Camellia sinensis.

Hlavní jeho výhodou je potom obrovské množství antioxidantů. A konkrétně se jedná o teaflaviny a tearubiginy.

Ty mají na naše tělo nejenom pozitivní vliv v tom ohledu, že dokážou bojovat proti volným radikálům, ale dokážou také účinně bojovat proti vysokému cholesterolu. Někoho možná překvapí i to, že černý čaj dokáže snížit riziko mrtvice.

To bylo potvrzeno i výzkumem, kdy 2 – 3 šálky kvalitního čaje denně snižují riziko o více než 20 %. Pro někoho drobnější nevýhodou tohoto čaje je to, že obsahuje výraznější množství kofeinu.

Čaj zelený – dokonalý ochránce před rakovinou

Oproti černému čaji je ten zelený charakteristický jemnější chutí, a i tím, že se zalévá chladnější vodou. Z hlediska pozitivních zdravotních vlastností lze říci, že je skvělou prevencí proti vzniku rakovinotvorných nádorů. Stejně tak ale působí pozitivně i v případě celé řady srdečních chorob. Navíc je i výrazným antioxidantem. A pokud je tedy vaším cílem dodržovat zdravý jídelníček, určitě by v něm měl zelený čaj mít své místo. Navíc obsahuje i výrazné množství vitaminu C, což je další z jeho předností, která má zase výraznější vliv na naši celkovou imunitu.

Jak je patrné, každý čaj má jiné pozitivní vlastnosti, a tak je ideální cestou k tomu, jak jich využít co nejvíc, kombinovat oba tyto známé a velmi rozšířené druhy. Jedině tak bude naše tělo vždy v naprostém pořádku, a my nemusíme mít obavy z řady zdravotních problémů.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.