Domácí jogurt

Jogurty jsou mléčné výrobky s různým obsahem tuků, které jsou oblíbenou pochoutkou ke snídani s pečivem či ovesnými vločkami. Je možné je také použít do různých omáček a salátů. U cvičících a lidí zakládajících si na zdravém životním stylu jsou nejoblíbenější bílé jogurty. V dnešním receptu nám Láďa Hruška ukáže postup přípravy výborného domácího jogurtu.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 2 lžíce jogurtu s živou kulturou
  • 1 litr polotučného mléka

Postup přípravy:

Nejdříve si nachystáme větší hrnec, ve které zahřejeme mléko asi na 90 – 95 °C.

Mléko by nemělo začít vřít. Po zahřátí jej necháme vychladnout.

Jakmile mléko vychladne na 40 – 45 °C (méně ne), přidáme do něj jogurt s živou kulturou.

Vše důkladně promícháme. Nesmí nám v něm zůstat hrudky.

Poté si připravíme dvě 0,5 l zavařovací sklenice (popř. více menších) a po důkladném omytí je na pár vteřin sterilizujeme v mikrovlnné troubě.

Po omytí a sterilizaci dáme do sklenic vytvořený jogurt a uzavřeme víčkem.

Konečným krokem je zabalení sklenic do peřiny popř. do deky. Zabalené sklenice necháme 6 – 8 hodin odpočívat ve stálé teplotě.

Poté můžeme dát jogurt do lednice.

TIP 1: Po 7 – 8 hodinách bude jogurt více nakyslý.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, recepty Ládi Hrušky) – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.