Rajčatový džem

Rajče neboli rajské jablko je velmi oblíbená zelenina, která kromě velkého množství vitamínu C a beta-karotenu obsahuje také vitamín B, chrom a draslík. V dnešním receptu nám experimentátor a amatérský kuchař Láďa Hruška představí postup přípravy džemu z rajských jablíček. Recept je velmi jednoduchý a měl by ho zvládnout opravdu každý.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 3 kg zralých rajčat
  • 1 kg cukru (nejzdravější je třtinový cukr)
  • Půl hrnku rumu
  • 3 sáčky prostředku na želírování
  • 2 sáčky vanilkového (vanilinového) cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Postup přípravy:

Nejdříve si důkladně omyjeme rajčata a nakrájíme je.

Po nakrájení je dáme do hrnce vařit. Rajčata musíme rozvařit.

Rozvařená rajčata rozmixujeme pomocí tyčového mixeru.

Rozmixovanou rajčatovou hmotu přecedíme od semínek a slupek a vaříme celkem 90 minut. Po 60-ti minutách směs dochutíme obyčejným a vanilkovým cukrem.

Jakmile se nám bude blížit 90-tá minuta, přidáme do směsi kyselinu citronovou a půl hrnku rumu. Vše důkladně zamícháme a vypneme vařič.

Po vypnutí vařiče do směsi přidáme prostředek na želírování a důkladně promícháme.

Takto připravenou horkou směs dáme do sterilizovaných sklenic. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, recepty Ládi Hrušky) – Ostatní – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.