Domácí chléb (chleba) 1

O tom, že domácí chléb (chleba) je nejlepší, se každý den přesvědčují všichni, kteří si pořídili drahé domácí pekárny. Abyste si udělali vynikající čerstvý křupavý chléb (chleba), tyto pekárny vůbec nepotřebujete a Láďa Hruška vás o tom přesvědčí. Recept Ládi Hrušky na domácí chléb zvládne každý a ještě ušetří.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 3 hrnky hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
  • Drcený kmín
  • Půl lžičky droždí (sušeného)
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 hrnku vody

Postup přípravy:

Příprava domácího chleba není vůbec složitá. Nejdříve si nachystáme větší mísu na těsto a do ní dáme mouku, sůl a droždí. Postupně přilíváme vodu a mícháme těsto.

Po důkladném promíchání těsta mísu překryjeme klasickou průhlednou fólií (někdo používá utěrku) a necháme těsto kynout (pracovat) asi 12 – 18 hodin.

Po nakynutí těsto vysypeme na pomoučenou desku, lehce uhněteme, posypeme jej ještě moukou a necháme chvíli odpočinout.

Jakmile bude těsto odpočinuté, vytvarujeme jej do bochníku, posypeme knímen a necháme 1 – 1,5 hodiny kynout. Nyní můžeme přistoupit k samotnému pečení.

Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 °C a dáme do ní rozpálit nádobu na pečení nebo hrnec.

Klasický bochník chleba se peče v litinovém hrnci tak, jak to dříve dělali naše babičky. Po rozpálení dáme bochník do nádoby (popř. hrnce) a přikryjeme pokličkou.

Důležité je péct chleba nejdříve 30 minut s pokličkou, pak pokličku oddělat a péct dalších 20 minut bez ní.

Vaříme s Láďou Hruškou (Recepty Ládi Hrušky) – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.