Domácí rohlíky z pivního těsta (pivní rohlíky)

Rohlíky jsou velmi oblíbeným pečivem každého z nás. Pokud je ale jíme každý den, za chvilku se jimi přejíme. Láďa Hruška před nedávnem přišel s receptem na domácí rohlíky z pivního těsta, které jsou jednoduché na přípravu a pokud je dobře připravíte, tak jsou chuťově i cenově nesrovnatelné s kupovanými.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 vejce
  • Kmín a sůl (hrubá) na posypání těsta
  • 1 hrnek piva (nejlepší je asi světlé)
  • Olej (velký panák)
  • 3/4 kostky droždí

Postup přípravy:

Postup přípravy pivních rohlíků není složitý. Nejdříve si nachystáme desku, na kterou vysypeme mouku a lehce ji prosolíme.

Z mouky uděláme hromádku a doprostřed uděláme důlek. Tam nalijeme trochu ohřátého piva a dáme droždí.

Chvíli necháme kynout. Je důležité, aby se v důlku tvořily bublinky.

Poté přidáme zbytek piva, panák oleje a žloutek (bílek si necháme).

Nyní můžeme začít zpracovávat těsto. Po uhnětení těsta necháme asi 45 minut kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme asi na 8 – 12 částí (dle toho jestli chceme mít klasické malé rohlíky nebo větší bagetky). Tyto části vytvarujeme do „rohlíků“. Poté si nachystáme pečící papír, který dáme na plech.

Rohlíky na něj naskládáme, potřeme je mlékem s bílkem a posypeme solí a kmínem. Dále si rozpálíme troubu na 200 °C a pečeme do zlatova. Pokud máte horkovzdušnou troubu, tak na 200 °C pečeme asi 6 minut a potom přepínáme na horký vzduch. Rohlíčky dostanou hezčí barvu.

Vaříme s Láďou Hruškou (Recepty Ládi Hrušky) – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.