Rychlá domácí veka

Občas se stane, že před oslavou nestihneme nebo zapomeneme koupit veku. Problém může nastat, i když je veka v obchodě starší. S tímto problémem se nám rozhodl poradit experimentátor a amatérský kuchař Láďa Hruška. Ten nám ukáže jednoduchý recept na přípravu výborné domácí veky. Jedna taková veka vás vyjde asi na 3 koruny a z následujících surovin dokážete připravit tři.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 kostky droždí (kvasnic)
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup přípravy:

Nejdříve si nachystáme velkou mísu, do které nesypeme 2 a půl hrnku hladké mouky. Do nasypané mouky uděláme malý důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu. Do vody rozdrobíme 3/4 kostky droždí.

Za pár minut nás z vody a droždí vzejde kvásek. Poté přidáme sůl, olivový olej a trochu vody. A můžeme vypracovat (ručně) hladké těsto. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 3 části, které vyválíme na 3 „válečky“. Ty dáme na připravený plech a necháme je 15 – 20 minut kynout. Před pečením je potřeme olivovým olejem.

Pečeme v rozpálené troubě na 180 – 190 °C asi 20 minut.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, recepty Ládi Hrušky) – Čerstvé pečivo – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.