Chřestová polévka

Chřest patří mezi velmi zdravou zeleninu, protože obsahuje například velké množství vitaminu A (dobrý pro oči), vitaminů skupiny B (thiamin, riboflavin, kyselinu listovou apod.), ale také draslíku, zinku, fosforu, železa, sodíku a například i jódu. V následujících řádcích vám Láďa Hruška představí recept na přípravu zdravé a levné chřestové polévky, za kterou byste v restauraci zaplatili velké peníze.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 8 – 10 stonků chřestu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • 1 litr vody
  • 1 zeleninový bujón
  • Sůl, pepř
  • 1 vejce a 1 plátek slaniny (na každou porci polévky)

Postup přípravy:

Nejdříve ze všeho si chřest očistíme a uřežeme mu stonky. Poté jej oloupeme a nařežeme na malé kousky (asi 2 cm). Dále v hrnci rozpustíme máslo, přidáme do něj hladkou mouku, špetku soli a pepře a chřest.

Důkladně vše promícháme a přidáme vodu a zeleninový bujón. Takto připravený základ polévky přivedeme k varu a vaříme asi 15 – 20 minut než chřest změkne.

Po změknutí polévku odstavíme, vybereme bokem pár kousků chřestu a zbytek tyčovým mixérem rozmixujeme. Polévku dáme zpět na plotnu, zahřejeme a přidáme mléko. Přidat můžeme i pár kapek citronu.

Mezitím si dáme osmahnout několik plátků slaniny a uvaříme zastřené vejce.

Každou porci polévky podáváme s několika kousky vařeného chřestu, plátkem slaniny a zastřeným vejcem.

Vaříme s Láďou Hruškou (Jídelníček, Recepty Ládi Hrušky) – Dobrou chuť.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.